در طرح توجیهی درخت پالونیا باید به میزان نورآفتاب در طول روز، در منطقه ای که قصد کاشت و پرورش پالونیا وجود دارد توجه کرد. چرا که درخت پالونیا گیاهی است که برای رشد کامل، نیاز به نور کامل و کافی آفتاب (روزانه ۷ ساعت) دارد. به عبارت دیگر یکی از علت هایی که باعث شده پالونیا جز درختان سریع الرشد طبقه بندی شود، نیاز بیش از حد این درخت برای دستیابی به نور است. چنانچه این درخت نور کافی در طول روز دریافت نکند به سرعت تغییر شکل داده و از بین میرود.
برای دانلود طرح توجیهی درخت پالونیا ۲ هکتار کلیک کنید
برای دانلود طرح توجیهی درخت پالونیا ۱۰ هکتار کلیک کنید
قیمت متوسط چوب پالونیا در سال ۱۴۰۳
درخت پالونیا یکی از درختان سریع الرشد است که در سن ۵ تا ۶ سالگی به مرحله ی بهره برداری می رسد. رشد سریع و خواص گوناگون چوب این درخت از جمله استحکام و داشتن بافت مناسب سبب شده چوب درخت پالونیا در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفته و به عنوان یکی از پولسازترین چوبهای جهان شناخته شود. همواره خریداران زیادی چه در داخل کشور و چه در خارج، به خرید این چوب علاقه نشان داده و باعث رونق بازار فروش و صادرات این چوب شده اند. قیمت چوب پالونیا با توجه به نوع، گونه ی درخت، کیفیت چوب و فروش در داخل یا خارج کشور متفاوت است. چوب پالونیا با توجه به وزن سبکی که دارد به صورت مترمکعبی محاسبه و خریداری می شود. به طور متوسط قیمت هر کیلو این چوب در سال ۱۴۰۳قیمتی حدود ۳ الی ۴.۵ میلیون تومان می باشد.
خریداران چوب چه کسانی هستند؟
یکی از مهم ترین مسئله ای که در طرح توجیهی کاشت درخت پالونیا برای سرمایه گذاران مطرح می شود این سؤال است که مشتریان چوب درخت پالونیا چه کسانی هستند؟ در پاسخ به این سؤال باید به این نکته توجه کرد که چوب این درخت به دلیل سبکی و استحکامی که دارد یکی از پرکاربردترین چوب ها در صنایع مبلمان سازی، جعبه و کارتن سازی، ساخت قایق های نجات، وسایل حمل و نقل و کشتی ها و همچنین ساخت کندوهای عسل است. به همین دلیل می توان گفت یکی از مهم ترین خریداران و مشتریان این چوب کسانی هستند که در این صنایع فعالیت می کنند.
مشخصات چوب پالونیا
پرسودترین قسمت درخت پالونیا، چوب آن است. از جمله ویژگی های چوب این درخت که باعث شده پالونیا به عنوان پولسازترین درخت در جهان شناخته شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دارای بافتی ظریف و زیبا با رنگی روشن و دارای الگوهای طبیعی (مناسب برای ساخت مبلمان)
- سبک و فرم پذیر بودن که باعث شده به راحتی بتوان به این چوب حالت داد
- نرم بودن که باعث شده بدون خرد شدن به راحتی تراشیده و رنگ آمیزی شود
- بالاترین درجه مقاومت و استحکام نسبت به سایر چوب ها
- مقاوم در برابر خوردگی، اسید و قلیا و سایش
- مقاوم در برابر آفات، قارچها، کپک و موریانه
- مقاوم در برابر حرارت و آتش
چوب پالونیا در چه صنایعی استفاده میشود؟
ویژگی های برتر چوب پالونیا نسبت به سایر چوب ها باعث شده است که این چوب در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. به طور خلاصه صنایعی که از این چوب استفاده می کنند را می توان موارد زیر برشمرد:
- صنایع ساختمان سازی (درب و پنجره، میز، صندلی، کمد، کابینت، مبلمان و…)
- صنایع ساخت وسایل حمل و نقل و کشتی ها، ساخت وسازهای دریایی، هواپیماهای هاورکرافت و گلایدر
- صنایع ساخت ابزار آلات موسیقی
- صنایع ساخت کبریت، خلالدندان، چوب بستنی و مداد سازی
- صنایع ساخت کارتن و مقوا، جعبه سازی و خمیر کاغذ اوراق فشرده (صنایع نئوپان و تخته فیبر و MDF و…)
- صنایع ساخت انواع قایقهای نجات، قایقهای تندرو، سورتمه و تخته اسکی و کلیه لوازم ورزشی
- صنایع ساخت کندو زنبور عسل
- صنایع ساخت پلهای چوبی
- صنایع داروسازی و کودسازی
بحران چوب در ایران
در پاسخ به این سؤال باید گفت: بله، ایران هر ساله با کمبود سه میلیون مترمکعب فرآورده چوبی رو به رو است و همین امر باعث شده است صنایع تولیدکننده محصولات چوبی و کاغذ با کمبود مواد اولیه رو به رو شوند. برای تأمین چوب مورد نیاز این صنایع هر ساله از کشور های دیگر مانند روسیه، واردات چوب صورت می گیرد.
یکی از راه های اصولی و دراز مدت جهت رفع بحران چوب، کاشت درختان سریع الرشد و دارای چوب باکیفیت است. کاشت و پرورش درخت پالونیا یکی از راه حل هایی است که می تواند چوب مورد نیاز صنایع چوبی را تأمین کرده و چالش ها و مشکلات بحران کمبود چوب را برطرف سازد.
نحوه کاشت نهال پالونیا
برای کاشت نهال پالونیا ابتدا خاک زمین را بررسی و شخم بزنید سپس قسمتی را جهت حفر گودال انتخاب کنید که ریشه های گیاه دیگری نزدیک آن وجود نداشته باشد. گودالی به عمق ۳ برابر عرض توپی ریشه (بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی متر) حفر کنید به طوری که فضای گودال ظرفیت قرارگیری ریشه های نهال را داشته باشد. اگر قبل از کاشت نهال، گودال را کمی مرطوب کنید برای نهال بسیار خوب است. سعی کنید هنگام کاشت گیاه، ریشه هاصدمه نبینند؛ در صورت وارد شدن صدمه به ریشه، قسمت آسیب دیده را با قیچی تیز هرس کنید. سپس نهال را به صورت عمود و کاملاً صاف قرار داده و گودال را پر کنید. پس از کاشت مقداری آب پای نهال تازه کاشته شده بریزید.
دما موردنیاز برای رشد پالونیا
پالونیا از جمله درختانی است که با طیف دمایی گسترده ای سازگار است و یکی از انواع مقاوم درختان دنیا به شما می
آید. این درخت بیشتر در مناطق معتدل، نیمه گرمسیری و سردسیری رشد می کند. رشد درخت پالونیا از دمای ۸- درجه ی سانتی گراد شروع می شود. بهترین دما برای رشد آن، دمای حدود ۲۴ تا ۲۹ درجه ی سانتی گراد در طول روز است.
پالونیا تا دمای ۱۸- درجه را نیز تحمل می کند؛ البته لازم به ذکر است که گونه های مختلف این گیاه نسبت به کاهش دما، واکنش های متفاوتی را از خود نشان می دهند به طوری که بعضی از انواع این گیاه، زمانی که بالغ شده باشند تا ۲۵- درجه سرما را نیز می توانند تحمل کنند.
ویژگیهای درخت پالونیا
پالونیا یا درخت پرنسس که در ایران آن را با نام درخت نوروز می شناسند گیاهی است با برگ های قلبی شکل که شکوفه های خوشبو و خوشه ای دارد که معمولاً در ارقام مختلف به رنگ سفید و صورتی مایل به بنفش هستند. پوست این درخت معمولا قبل از بلوغ دارای ساقه های پوشیده از کرک است و بعد از بلوغ به رنگ خاکستری در می آید. این درخت با انواع آب و هوا سازگار است و نسبت به کم آبی، خاک های گچی و آهکی، دود و هوای آلوده ی مناطق صنعتی بسیار مقاوم است.
خصوصیات اکولوژیکی درخت پالونیا
همان طور که قبلاً هم اشاره کردیم پالونیا گیاهی است مقاوم که با طیف گسترده ای از دما سازگار است. این درخت ارتفاعی بین ۸ تا ۲۵ متر دارد. پالونیا دارای ریشه های عمیقی است به طوری که ریشه های این گیاه به صورت انشعابات دوشاخه ای و انبوه در خاک های شنی تا عمق ۴۰ الی ۱۰۰ سانتی متری نیز گسترش می یابند.
به طورکلی گونه های مختلف پالونیا تا ۲۰۰۰ متر از سطح دریا رشد می کنند. گونه P.elongata از جمله گونه های است که هم در ارتفاعات بلند و هم در ارتفاعات پست به خوبی رشد می کند. این در حالی است که گونه ی P.tomentosa در ارتفاعات و گونه ی P.fortunei در مناطق پست رشد خوبی دارند. همچنین گونه ی P.kawakami در مناطق جنوبی رشد کمتری نسبت به سایر گونه ها دارد.
انواع گونههای پالونیا در ایران و جهان
درخت پالونیا دارای گونه های مختلفی در سراسر ایران و جهان است که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارا هستند. در این بخش به معرفی عناوین برخی از این گونه های می پردازیم:
- پالونیا فورتونی (درخت اژدها)
- پالونیا استرالیایی
- پالونیا کاتالپیفولیا
- پالونیا تایوانانا
- پالونیا اوستالیس
- پالونیا الونگاتا
- پالونیا فارگسی
- پالونیا تومنتوزا (تومنتوسا – درخت شهربانو)
- پالونیا آرکتیک
- پالونیا اورینتا
- پالونیا شنگ تونگ (حاصل فورتونی و تومنتوزا)
درختان سازگار با آبوهوای ایران
در طرح توجیهی کاشت درخت پالونیا، باید با توجه به هدف، نوع خاک و آب و هوای منطقه مورنظر، اقدام به انتخاب گونه ی مناسب جهت کشت کرد. هر یک از گونه های پالونیا برای هدف خاصی مناسب هستند به عنوان مثال گونه فورتونی برای زراعت چوب و گونه تومنتوزا برای مناطق سردسیر و ایجاد فضای سبز با تراکم بالا مناسب است. در حال حاضر گونههای فورتنی، تومنتوزا، شن تونگ، الانگاتا و هیبریدی (هیبرید بلیزیا، هیبرید ۹۵۰۱، هیبرید ۹۵۰۲ ، هیبرید ۹۵۰۲ و هیبرید تری پلوئید) در بازارهای ایران عرضه و کاشته می شود.
تهاجمی بودن درخت پالونیا
بیش از ۳۰ سال است که پالونیا در ایران کشت می شود. با ورود پالونیا و کشت آن در ایران، در مورد کاشت این گیاه اختلاف نظرهایی بین کارشناسان به وجود آمد. برخی از افراد معتقد بودند که گونه فورتونی پالونیا گونه ای مهاجم است که کشت و زراعت آن برای زیست سایر گیاهان خطرناک است. به همین دلیل کارشناسانی اقدام به مطالعه و تحقیق در رابطه با مهاجم بودن گونه فورتونی پلونیا کردند. آنها به صورت آزمایشی این گیاه را در منطقه ی گرگان کشت کردند و میزان ریسک آن برای سایر گیاهان را ارزیابی کردند. نتایج تحقیقات آنها نشان داد که گونه فورتونی نه تنها مهاجم نیست بلکه با اقلیم ایران سازگار است و این گیاه می تواند نیاز کشور به چوب را برطرف سازد.
چرا باید درخت پالونیا را کاشت؟
از جمله دلایلی که باعث شده کاشت درخت پالونیا در سال های اخیر مورد توجه قرار گیرد رشد سریع و مقاومت این گیاه در برابر عواملی چون سرمازدگی، آفات و سازگاری آن با انواع خاک و آب و هوا می باشد. رشد سریع این گیاه (۷/۰ تا ۱ متر مکعب چوب دهی در ۵ سال) باعث شده که پالونیا به یکی از بهترین درختان برای تولید چوب تبدیل شود. علاوه بر چوب، برگ و شکوفه های این درخت نیز به عنوان خوراک دام و پرورش زنبور عسل استفاده می شود. امکان استفاده از تمامی قسمت های این گیاه سبب شده که کاشت و پرورش پالونیا توجیه اقتصادی داشته و باعث سود قابل توجهی شود.
نکاتی در خصوص کاشت و نگهداری درخت پالونیا
از جمله نکاتی که هنگام کاشت و نگهداری درخت پالونیا باید به آن توجه کرد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در مناطقی که زمستان های سخت دارد بهتر است این گیاه در اوایل بهار کاشته شود.
- قبل از کشت پالونیا زمین را شخم زده و خاک را به خوبی زیرو رو کنید.
- برای کاشت این گیاه در زمین های بایر، بهتر است با سم پاشی و استفاده از آفت کش ها رشد علف های هرز کنترل شود.
- برای اینکه کشت خوب و با کیفیتی داشته باشید می توانید از کودهای مناسب استفاده کنید.
- گیاه را در مکانی بکارید که در طول روز نور خورشید را به صورت کامل دریافت کند.
- از آنجایی که باد شدید ممکن است به برگ های این درخت آسیب برساند، درخت را در مکانی که از باد شدید در امان باشد کشت کنید.
- نهال ها و گیاهان جوان را در سال اول، به صورت منظم آبیاری کنید و خاک آن را مرطوب نگه دارید (گیاهان بالغ نیازی به آبیاری ندارند و می توانند از رطوبت گیاهان اطراف خود استفاده کنند).
آموزش کاشت نهال در زمین کشاورزی
برای کاشت نهال در زمین کشاورزی ابتدا برای هر نهال با توجه به ریشه ی آن گودال مناسبی را در نظر بگیرید به طوری گودال فضای کافی برای ریشه ها داشته باشد. سپس داخل گودال مقداری خاک که با کود پوسیده ی دامی مخلوط شده است ریخته و نهال را از توده ی ریشه گرفته و در وسط گودال قرار دهید به طوری که، یقه (طوقه) نهال در سطح کف بانکت قرار گیرد. سپس بقیه ی خاک را به داخل گودال بریزید. توصیه می شود درخت را در عمق زیاد نکارید چرا که دچار کمبود اکسیژن شده و ریشه های جدید به خوبی نمی توانند رشد کنند.
صاف و قائم کردن نهال قبل از کاشت
هنگام کاشت نهال پالونیا و زمان قرار دادن نهال در گودال، ابتدا نهال را از تمام زوایا بررسی کنید و سعی کنید نهال را به صورت کاملاً صاف و قائم در گودال قرار دهید چرا که بعد از کاشت و پرکردن گودال، در صورتی که نهال به صورت صاف کاشته نشده باشد، به سختی می توان نهال را حرکت داد و ممکن است به نهال آسیب برسد. برای این کار می توانید از شخصی بخواهید تا در کاشت نهال به شما کمک کند.
عملیات مراقبت و نگهداری از نهال
برای مراقبت و نگهداری نهال و فراهم کردن شرایط مناسب جهت رشد بهتر، باید عملیات های مراقبتی مختلفی را برای نهال انجام داد از جمله این فعالیت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- از بین بردن علف های هرز با استفاده از وجین
- اصلاح لایه های سخت و غیرقابل نفوذ سطح خاک با استفاده از سله کشی به منظور نفوذ آب در لایه های زیرین خاک
- جایگزین کردن نهال های جدید به جای نهال های خشکیده با انجام عملیات واکاوی
- محافظت از نهال ها و درختان جوان از حیواناتی که ممکن است به آن ها آسیب برسانند.
قبل از کاشت نهال پالونیا به این نکات مهم توجه کنید
- خاک منطقه موردنظر را جهت کشت زهکشی کنید.
- هوای خاک منطقه ای که قرار است پالونیا در آن کشت شود نباید کمتر از ۵۰ درصد باشد.
- خاک موجود برای کاشت این گیاه نباید بیش از ۲۵ درصد رس داشته باشد.
- به هیچ عنوان درخت را در کنار دیوار و یا در نزدیکی لوله های آب کشت نکنید.
- در سال اول کاشت پالونیا، گیاه را به صورت منظم آبیاری کنید.
- سعی کنید از همان سال های ابتدای رشد درخت، مسیر حرکت درخت را با هرس کردن شاخه ها تعیین کنید.
- از ایجاد شاخه درخت تا فاصله ی ۲ الی ۳ متر در اطراف جلوگیری کنید.
فاصله کاشت نهال پالونیا
به طور کلی نتایج پژوهش های انجام شده جهت تعیین فاصله ی کاشت نهال پالونیا نشان می دهد که درختان در فاصله ی کاشت ۷*۷ متر، از نظر رویش قطری، ارتفاعی و حجمی پایه، میانگین رشدی بیشتری دارند ولی فاصله ی کاشت ۵*۶ متر با ۶۵/۲۴ متر مکعب در هکتار، بیشترین متوسط سالانه ی تولید چوب در هر هکتار را نسبت به دیگر فاصله های کاشت به همراه دارد. با این وجود تراکم بالا و کم بودن فاصله ی بین نهال ها موجب رقابت بین درخت ها شده و باعث کندشدن سرعت رشد آن ها بعد از ۳ الی ۴ سال اول می شود.
چه زمانی باید درخت را هرس کنیم؟
پالونیا درختی است که مقاومت زیادی نسب به هرس کردن دارد. برگ های بزرگ این درخت مانند صفحات خورشیدی عمل کرده و نباید آنها را قطع کرد چرا که باعث کاهش رشد درخت می شود. بهتر است در طول سال های اول، شاخه های جانبی پایین درخت هرس نشود به این علت که در سال های بعد این شاخه ها از سایه ی ناشی از شاخه های بلایی درخت رنج خواهند برد. بعد از بزرگ شدن درخت، هر دو سال یکبار شاخه های خشک درخت را زمانی که درخت در خواب زمستانه است هرس کنید. در زمان هرس دمای هوا نباید کمتر از ۵ درجه ی سانتی گراد باشد. توصیه می شود از هرس کردن زیاد درخت خودداری کنید چرا که موجب نازکی تنه و همچنین آفتاب سوختگی تنه درخت شود.
زمان برداشت و بریدن درخت پالونیا
یکی از مواردی که باعث شده پالونیا به درختی منحصر به فرد تبدیل شود، این است که این درخت نیازی به کاشت مجدد ندارد و پس از هر برش درخت دوباره رشد می کند. طول عمر ریشه ۷۰-۱۰۰ سال است و می تواند بین ۴ تا ۸-۹ دوره به مدت هشت سال دوام بیاورد که به ما این فرصت را می دهد تا روند کار خود را بدون هزینه کاشت جدید و کشت زمین از سر بگیریم!
به طور کلی بهترین زمان برای برداشت درخت، سن ۵ الی ۶ سالگی است. اگر درخت زودتر از زمان موعد قطع شود ممکن است چوب آن بیش از حد نرم شده و یا در برابر حشرات آسیب پذیر تر باشد همچنین قطع درخت دیرتر از سن برداشت ممکن است باعث بیماری یا پوسیدگی چوب آن شود.
تولیدات فرعی پالونیا چه مواردی است؟
علاوه بر استفاده از چوب درخت پالونیا و تولید زغال از چوب آن، محصولات دیگری از گل و برگ های آن به دست می آید. شهد گل های این درخت، یکی از مناسب ترین شهد و گرده برای تولید عسل است به طوری که از شهد گل های این درخت در ۱ هکتار می توان حدود ۲۴۰ کیلوگرم عسل پالونیا تولید کرد. همچنین برگ های درخت پالونیا دارای مواد پروتئینی بوده و یکی از مناسب ترین گزینه ها برای علوفه ی دام در مزارع دامداری است. با ریزش برگ ها و شکوفه ها این درخت بر روی زمین نیز، سالانه مقدار قابل توجهی کودبرگ های مقوی تولید می شود.
ساخت کندوی عسل با چوب پالونیا
یکی از موارد استفاده ی چوب پالونیا، ساخت کندوی عسل است. از جمله دلایلی که باعث شده است از این چوب برای این کار استفاده کنند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- وزن چوب پالونیا سبک است و به راحتی قابل حمل و جابه جایی است.
- چوب این درخت نسبت به عواملی مانند بید و رطوبت و پوسیدگی مقاوم است.
- چوب پالونیا در زمستان گرم تر و در تابستان خنک تر است.
- این چوب نسبت به سایر چوب هایی که برای ساخت کندوعسل مناسب هستند، ارزان تر است.
ویژگیهای زغال چوب پالونیا
زغال درخت پالونیا دارای کیفیت بسیار بالایی است و همین امر موجب شده که افراد زیادی طرفدار این زغال باشند. از جمله ویژگی های زغال چوب این درخت، حرارت بالایی است که هنگام روشن بودن تولید می کند. این زغال به راحتی آتش گرفته و شعله ور می شود و هیچ بو و گازی نداشته و دود تولید نمی کند. زغال پالونیا به راحتی خاموش نشده و خاکستر خیلی کمی تولید می کند.
دریافت طرح توجیهی درخت پالونیا ۲ هکتار ۱۴۰۳
دریافت طرح توجیهی درخت پالونیا ۱۰ هکتار ۱۴۰۳
شگفتی چوب پالونیا در برابر آتش
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم چوب درخت پالونیا نسبت به سایر چوب ها دارای مقاومت بالایی است به طوری که استقامت این چوب در برابر آتش تقریباً دوبرابر چوب های دیگر است. اصولاً نقطه ی شعله وری چوب های دیگر، ۲۷۰ درجه ی سانتیگراد است؛ این در حالی است که چوب پالونیا در حرارت ۴۶۰ درجه ی سانتیگراد آتش می گیرد. علاوه بر این شعله ی آتش گرفته ی چوب زود خاموش شده و به اطراف گسترش پیدا نمی کند همچنین بعد از خاموش شدن فوراً حرارت خود را از دست داده و حرارت در محل مورد نظر به سرعت از بین می رود.