یکی از سادهترین و اقتصادیترین روشهای تولید پروتئینهای حیوانی، پرورش ماهی قزل آلا و دیگر آبزیان پرورشی است. پرورش آبزیان در محیطهای مصنوعی و استخرهای پرورشی میتواند بخشی از نیازهای پروتئینی کشور را تأمین کرده و استفاده از آبزیان محیطهای طبیعی را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد. این امر در ایجاد تعادل از دست رفته ذخایر محیطهای طبیعی نظیر دریاها تا سطح مطلوب، بسیار موثر خواهد بود. طرح توجیهی ماهی قزل آلا بر اساس روشهای علمی و در قالب واحدهای صنعتی و نیمه صنعتی طراحی شده و اجرا میشود.
برای دانلود طرح توجیهی ماهی قزل آلا نگارش ۱۴۰۱ کلیک کنید
استفاده از این طرح منجر به تولید اقتصادی و بهداشتی ماهی قزل آلا میشود. با اجرای چنین طرحهایی علاوه بر تأمین پروتئین مورد نیاز جامعه در حال رشد کشور، راندمان تولید نیز افزایش یافته و میتوان از امکانات بالقوه و بالفعل محلی و منطقهای استفاده بهینه کرد. در نهایت موجب ایجاد اشتغال در سطح منطقه شده و سوددهی معقولی را برای سرمایهگذار به همراه خواهد داشت. در ادامه بیشتر در رابطه با این طرح و مزایای پرورش ماهی قزل آلا توضیح داده میشود.
تهیه طرح توجیهی برای اخذ مجوز
برای پرورش ماهی و راهاندازی استخر، نیاز به اخذ مجوزهای لازم نظیر موافقت اصولی، پروانه تأسیس و مجوز بهرهبرداری خواهد بود. بدین منظور سرمایهگذار باید به اداره جهاد کشاورزی شهرستان، بخش شیلات مراجعه کرده و با ارائه مدارک و همچنین طرح توجیهی مناسب، اقدام به دریافت مجوز نماید.
- موافقت اصولی: چنانچه امکانات لازم معرفی شده از طرف متقاضی، تمامی ضوابط و شرایط پرورش ماهی قزل الا را داشته باشد، بعد از تصویب در کمیسیون صدور پروانه، موافقت اصولی صادر شده و رونوشت آن به اداره محیط زیست، امور آب و امور اراضی استان ارسال میگردد.
- پروانه تأسیس: چنانچه جواب تمامی استعلامات انجام شده مثبت باشد، بعد از صلاحدید کمیسیون، پروانه تأسیس نیز صادر میگردد. بر اساس این پروانه، شخص اجازه ساخت و ساز پیدا کرده و برای دریافت تسهیلات به بانک مورد نظر معرفی خواهد شد.
- پروانه بهرهبرداری: بعد از اتمام ساخت مجموعه پرورش ماهی و بازدید کارشناسی، چنانچه شرایط برای ماهیدار شدن استخرها مناسب باشد، کمیسیون صدور پروانه، پروانه بهرهبرداری صادر میشود.
سرمایه اولیه لازم برای شروع کسب و کار
با توجه به طرح توجیهی قزل آلا، با انتخاب یک مکان مناسب برای راهاندازی پرورش ماهی، یکی از مهمترین موارد برای آغاز فرآیند این کسب و کار، انجام میشود. سرمایه اولیه لازم برای شروع کسب و کار پرورش ماهی قزل آلا، شامل سرمایه لازم برای انتخاب مکان مناسب، خرید تجهیزات و دیگر موارد لازم خواهد شد. پرورش قزل آلا در یک محیط کوچک، به سرمایه کمی نیاز داشته و میتوان در طول زمان و با درآمدزایی، این محیط را بزرگتر کرده و تولید ماهی را افزایش داد.
براورد هزینه ها در طرح توجیهی قزل آلا
هزینههای مربوط به پرورش ماهی قزل آلا به دو بخش هزینههای ثابت سرمایهگذاری و هزینههای جاری تقسیمبندی میشوند. هزینههای سرمایهگذاری در واقع نشاندهنده میزان سرمایه لازم برای شروع این کسب و کار هستند و هزینههای جاری نیز در طول فعالیت، وجود خواهند داشت.
هزینههای ثابت سرمایهگذاری:
- زمین و مکان مورد نیاز برای شروع فعالیت
- پیشبینی هزینههای مربوط به محوطهسازی نظیر فضای سبز، دیوارکشی، روشنایی محیط، درب ورودی و غیره
- پیشبینی هزینههای مربوط به ساخت بنا و ساختمان نظیر واحد مدیریت، کارگری، انبار، تأسیسات و غیره
- پیشبینی هزینههای مربوط به تأسیسات واحد پرورش ماهی نظیر ژنراتور، انشعابات و غیره
- پیشبینی هزینههای مربوط به خرید تجهیزات و ماشینآلات نظیر سیستم گرمایش، سرمایش، تهویه، مانیتورینگ و غیره
- پیشبینی هزینههای مربوط به وسایل نقلیه مانند وانت بار، سواری، کامیونت و غیره
- پیشبینی هزینههای مربوط به لوازم اداری و رفاهی مانند میز، صندلی، لوازم آشپزخانه و غیره
- پیشبینی هزینههای قبل از بهرهبرداری از کسب و کار و مقدار آن، مانند هزینههای مربوط به اخذ مجوز، طراحی طرح توجیهی قزل الا، طرح و نقشه فضا، آموزش نیروها، بیمه، قرارداد مشارکت مدنی و غیره
هزینههای جاری:
- پیشبینی هزینههای مربوط به مواد اولیه مصرفی به صورت سالیانه نظیر نهادهها، بستهبندی و غیره
- پیشبینی هزینههای مربوط به سوخت و انرژی مورد نیاز سالیانه نظیر هزینه آب، برق، گاز، گازوئیل، بنزین و غیره
- پیشبینی هزینههای مربوط به نیروی انسانی نظیر کارگر، مسئول فنی، مدیر طرح، نگهبان و غیره
میزان سود دهی در طرح ماهی قزل آلا
یکی از اصلیترین و مهمترین چالشها برای سرمایهگذاران در زمان اجرای یک کسب و کار جدید نظیر پرورش ماهی قزل آلا، مقدار سودی است که در اثر فعالیتهای خود بدست میآورند. به همین منظور افراد باتجربه و ماهر در زمینه پرورش انواع ماهی نظیر ماهی قزل آلا، سود خالص در جهت راهاندازی یک مرکز پرورش ماهی را در بازه حدودی ۱۰۰ میلیون تا یک میلیارد قرار داده و در طرح توجیهی نیز به طور کامل این مورد را با توجه به عوامل گوناگون و موثر بر آن، بررسی میکنند.
تجهیزات مورد نیاز برای پرورش قزل آلا
برای احداث یک واحد پرورش ماهی قزل آلا به تجهیزات و دستگاههای بسیاری نیاز خواهد بود. طرح توجیهی ماهی قزل آلا، اطلاعات لازم و ارزشمندی را در زمینه معرفی و خرید تجهیزات به سرمایهگذاران ارائه میدهد. از جمله تجهیزات و دستگاههای مورد نیاز برای راهاندازی این کسب و کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
- دستگاه هوادهی آبزیان لازم برای ماهی قزل الا
- اکسترودر
- وان پرورش ماهی قزل الا
- توری سایبان استخرها
- فیلتر تصفیه آب
استفاده از تجهیزات گفته شده، مزایای بسیاری را به همراه دارد. به طور مثال در صورتی که یک پرورش ماهی از توری سایبان برای استخرهای خود استفاده کند، تبخیر آب در کوتاه مدت کاهش یافته و در نهایت در میزان هزینههای جاری صرفهجویی میشود. همچنین دیگر اقدامات مهم نظیر فیلتراسیون، موجب کاهش میزان آلایندههای موجود در آب شده و در نهایت سلامت ماهیها افزایش مییابد. این اقدام میتواند از میزان تلفات ماهی قزل آلا جلوگیری کند.
فرایند راهاندازی پرورش ماهی در این طرح
تحقیقات انجام شده نشان میدهد که در حدود ۲۰ درصد از پروتئین بردن انسان از طریق مصرف ماهی تأمین خواهد شد. همین امر یکی از اصلیترین دلایل ایجاد انگیزه در سرمایهداران برای احداث استخرهای پرورش ماهی است. طرح توجیهی قزل آلا، اطلاعات دقیق و کاملی را در رابطه با مراحل این کار در اختیار افراد قرار میدهد. قبل از انجام هر کاری باید محل احداث پرورش ماهی و استخر مشخص گردد. تهیه یک زمین با شرایط مناسب این کسب و کار، اهمیت بسیار ویژهای دارد. ساخت استخر مناسب نیز در مرحله بعدی قرار میگیرد. البته ساخت انبار غذا و همچنین ساختمان اداری نیز لازم بوده و نباید نادیده گرفته شود. با پایان یافتن این مراحل گفته شده، باید روش پرورش ماهی قزل آلا مشخص گردد. تمامی این مراحل، فرآیند راهاندازی پرورش ماهی هستند که در طرح توجیهی به طور کامل شرح داده میشوند.
توجیه اقتصادی طرح ماهی قزل آلا
ماهیهای سردابی یکی از انواع آبزیان هستند که برای رشد به دمای آب ۱۲ تا ۱۸ درجه سانتیگراد نیاز دارند. از جمله این ماهیهای میتوان به ماهی قزل الا اشاره کرد. ایدهالترین دما برای پرورش این ماهی که جزو مهمترین آبزیان پرورشی سردابی به حساب میآید، بین ۱۵ تا ۱۷ درجه سانتیگراد است. از انواع ماهی قزل الا میتوان به ماهی خال قرمز و ماهی رنگین کمان اشاره کرد که جزو پرطرفدارترین ماهیها در بین مردم به شمار میروند. ماهی قزل الا رنگین کمانی بهترین نوع ماهی برای پرورش است زیرا به نسبت دیگر انواع قزل الا در برابر تغییرات دمایی و کیفیت آب، مقاومت بالاتری دارد. مهم است که چنین مزیتی را زمان تنظیم طرح توجیهی قزل آلا در نظر داشته باشید.
ماهی قزل آلا را میتوان در انواع استخرهای بتنی، استخرهای خاکی، کانالهای آب کشاورزی و قفسهای شناور پرورش داد. همه این موارد نشاندهنده توجیهپذیری طرح توجیهی بوده و این طرح پرورش ماهی سردابی قزل آلا را درآمدزا دانسته و توجیهپذیری اقتصادی آن را تأیید میکند.
مطالعات بازار برای فروش ماهی قزل آلا
میتوان گفت ماهی تقریباً یکی از نیازهای اصلی خوراک در تمامی خانوادهها به شمار میرود. در تمامی شهرها، بسیاری از فروشگاههای پروتئینی هستند که ماهیداران میتوانند محصولات خود در این فروشگاهها به عرضه کرده و به فروش برسانند. همچنین امکان سرو ماهی کبابی در کنار بسیاری از استخرهای پرورش ماهی نیز وجود دارد. این اقدام موجب کسب سود بسیار بالایی میشود. در حال حاضر و با افزایش میزان فروشگاههای اینترنتی و فروش آنلاین، امکان فروش ماهی به صورت اینترنتی و آنلاین نیز فراهم شده و سرمایهگذاران و صاحبان این کسب و کار میتوانند با استفاده از تکنولوژیهای به روز، میزان فروش محصول خود را تا چندین برابر افزایش دهند. همچنین در صورت اشباع بازار داخلی، میتوان به صادرات ماهی به کشورهای دیگر نیز فکر کرد.
مزایا و معایب راهاندازی شغل پرورش ماهی قزل آلا
زمان طراحی طرح توجیهی ماهی قزل الا فراموش نکنید که راهاندازی شغل پرورش ماهی نیز مانند سایر کسب و کارها، مزایا و معایبی به همراه دارد که از جمله این مزایا و معایب میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
مزایای پرورش ماهی قزل آلا
ماهی به عنوان یکی از بهترین منابع با کیفیت پروتئین حیوانی شناخته شده و بهترین ماده غذایی برای افرادی است که مشکل قلبی و فشار خون بالا دارند. متخصصان تغذیه توصیه دارند که حداقل دو بار در هفته ماهی مصرف شود، زیرا امگا ۳ موجود در ماهی از جمله ماهی قزل الا، موجب بهبود عملکرد مغز در انسانها میشود. علاوه بر مزایای ماهی و مصرف آن، راهاندازی استخر پرورش ماهی نیز مزایای بسیاری به همراه دارد که یکی از مهمترین آنها، کسب سود بالا است. سرمایهگذاران و صاحبان کسب و کار میتوانند با استفاده از تجربه متخصصین در این زمینه، به موفقیتهای بسیاری دست یابند. از جمله دیگر مزایای پرورش ماهی با توجه به طرح توجیهی ماهی قزل الا میتوان موارد زیر را نام برد؛
- ارتقای سلامت جامعه با مصرف ماهی
- کسب سود بالا از طریق یک شغل با ریسک توجیهی کم
- امکان اشتغالزایی در کشور و افزایش رونق اقتصادی
- امکان کسب درآمد دلاری به واسطه صادرات ماهی قزل الا به دیگر کشورها
- دوره بازگشت سرمایه در این کسب و کار بسیار کوتاه است.
- مدیریت تغذیه ماهیهای قزل الا به نسبت سایر ماهیها آسانتر بوده از پرت غذا جلوگیری میشود.
- مقدار قابل توجهی از ماهی قزل الا را میتوان در مساحت بسیار کمی پرورش داد.
- مدیریت آب در پرورش این ماهی آسانتر است.
- مدیریت بهداشت و درمان ماهیها و چالشهای مربوط به آن، در ماهیهای پرورشی آسانتر بوده زیرا تنها یک نوع ماهی در استخر در حال رشد خواهد بود.
- صید ماهی از استخرهای پرورشی، اقدام به نسبت راحتتر از صید ماهی از دریا و رودخانه است.
- با راهاندازی شغل پرورش ماهی، در تمامی فصول سال میتوان ماهی قزل آلا را پرورش داد و از فروش آن کسب درآمد کرد.
- از طریق این کسب و کار میتوان از آب چاه استفاده بهینه کرده و میزان آلودگی در محیط زیست را کاهش داد.
معایب راهاندازی شغل پرورش ماهی قزل آلا
هنگام طراحی طرح توجیهی ماهی قزل آلا باید داشته باشید که اولین چالش در پرورش ماهی قزل الا مربوط به حساس بودن این ماهی در ابتلا به انواع بیماریها است. بر اساس تحقیقات انجام شده، در صورتی که در مسیر رودخانه، چندین گونه ماهی وجود داشته باشد، آلوده شدن ماهیهای قسمت پایین به بیماریهای مختلف تا ۹۰ درصد امکانپذیر خواهد بود. همین امر میتواند برای مرکز پرورش ماهی قزل آلا، شرایط سختی را به همراه داشته باشد. از دیگر معایب این شغل باید به تداوم تعویض آب استخرها اشاره کرد. بر همین اساس، وجود همیشگی آب تازه در استخرها، شرایط کاربری سختی را برای افراد فراهم میکند. البته در صورتی که سیستم پرورش ماهی به طور بسته باشد و یا از آب چاه استفاده شود، چالشهای این امر کمتر خواهد شد.
دریافت طرح توجیهی ماهی قزل آلا نگارش ۱۴۰۱
هدف از نگارش طرح توجیهی ماهی قزل آلا
با استفاده از طرح توجیهی ماهی قزل الا برای پرورش این ماهی، یک دید کلی و آگاهانه را در رابطه با این کسب و کار ایجاد میکند. در این طرح توجیهی علاوه بر مشخص کردن میزان هزینهها و سرمایه لازم برای شروع کار، درآمد کلی این حوزه کاری، تجهیزات مورد نیاز، تعداد نیروی انسانی مورد نیاز نیز بررسی خواهد شد. اساتید با تجربه و کارشناسان متخصصی که این طرح پرورش ماهی را نگارش میکنند، اطلاعات دقیق دیگری در زمینه مکان و زمین استخر برای این کسب و کار را نیز ارائه میدهند. نرخ بازگشت سرمایه و هزینه استهلاک تجهیزات مورد استفاده از دیگر اطلاعاتی است که در طرح توجیهی پرورش ماهی موجود است. اطلاعات مالی پروژه نیز از جمله مهمترین دادههایی است که در طرح توجیهی مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از آن میتوان برای اخذ مجوزهای اداری و تسهیلات بانکی اقدام کرد.