طرح توجیهی کاشت درخت صنوبر سال ۱۴۰۳ word و pdf زراعت چوب

درخت اکالیپتوس

آنچه میخوانید

داشتن اطلاعات اولیه و پایه برای هرگونه کسب و کار، مهم‌ترین و ابتدایی‌ترین قدم است. کاشت درخت صنوبر، یکی از مشاغل پرسود بوده که شروع آن نیاز به اطلاعات درباره انواع صنوبر، سرمایه‌ اولیه، تجهیزات، سوددهی و نکات مهم و کاربردی دیگر دارد که با کمک طرح توجیهی کاشت درخت صنوبر، می‌توان یک آینده موفقیت‌آمیز و شغل دائمی را برای خود ایجاد کرد. بدین‌علت قصد داریم در این مقاله به معرفی طرح توجیهی درخت صنوبر برای شناخت بهتر این شغل بپردازیم.

خرید طرح توجیهی درخت صنوبر ۲ هکتار نگارش  ۱۴۰۳ word+pdf

برای تهیه طرح توجیهی کلیک کنید

خرید طرح توجیهی درخت صنوبر ۱۰ هکتار نگارش  ۱۴۰۳ word+pdf

برای تهیه طرح توجیهی کلیک کنید

سپری سفید در برابر محیط زیست با نام درخت‌ صنوبر

کاشت درخت‌های سریع‌الرشد به ویژه درختان صنوبر برای تولید و تأمین نیازهای محلی و گسترده‌تر، در ایران قدمتی بسیار زیادی دارد. به‌طوری که درخت‌هایی مانند بید و صنوبر را در کنار زمین‌های کشاورزی، دو طرف جوی، نهرها و رودخانه‌ها کاشته و پس از رسیدن به اندازه موردنظر قطع و می‌فروختند.

درخت صنوبر به انگلیسی Populus spp، گونه‌ای از راسته تیره بیدیان بوده که دارای ریشه‌های سطحی با رشد فوق‌العاده است. اولین کاربرد درخت صنوبر در باغ‌ها به منظور مراقبت از محصولات و جلوگیری از باد شدید هست، با این حال چوب این درخت به وفور در صنایع چوبی، فیبر، کاغذ، MDF و نئوپان استفاده می‌شود.

درخت صنوبر به دلیل این‌که نسبت به دیگر درختان جنگلی ۱۰ تا ۱۵ برابر چوب تولید می‌کند، رشد سریع و تنوعی گوناگونی دارد و همچنین در کلیه مناطق با هرگونه آب‌وهوایی سازگار است، امروزه به یک گیاه محبوب برای کاشت و یک شغل درآمدزا و پرسود تبدیل شده است.

یکی دیگر از علت‌هایی که امروزه پژوهش و ارائه طرح‌های توجیهی برای کاشت و پرورش درخت صنوبر اهمیت پیدا کرده است، سهم اراضی جنگلی بسیار ناچیز ایران بوده که در چندین سال اخیر به دلیل توسعه شهری، صنعتی و جنگل‌خواری به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده که زراعت درخت صنوبر نه تنها از بین رفتن جنگل‌ها جلوگیری می‌کند، بلکه باعث تامین چوب موردنیاز کشور، که به دلیل تحریم‌ها کاهش یافته است، به صنایع وابسته به آن کمک خواهد کرد.

درخت صنوبر

انواع درخت صنوبر

صنوبر‌ها دارای برگ پهن و طرفدار آفتاب و نور هستند، که با توجه به نوع برگ و میزان ارتفاع به چند نوع تقسیم‌بندی می‌شوند:

  1. – صنوبر کبوده یا سپیدار؛ ستونی شکل، با برگ‌های روشن و ارتفاع بین ۱۸ تا ۲۵ متر
  2. – صنوبر خاکستری؛ با ارتفاع ۳۰ متر و تنه‌ای خاکستری
  3. – صنوبر تبریزی یا شالک؛ با برگ‌های لوزی و دراز
  4. – صنوبر لرزان یا آشنگ
  5. – صنوبر سفید پلت
  6. – صنوبر پده
  7. – صنوبر دلتوئیدس یا صنوبر شرقی
  8. – صنوبر ایتالیایی
  9. – صنوبر ترک

عوامل اصلی در کاشت درخت صنوبر

درخت صنوبر در کلیه اراضی و زمین‌ها با هرگونه شرایط آب و هوایی رشد می‌کند. معمولاً این نوع درخت در حاشیه رودخانه، اراضی ناهموار و حاشیه‌ای به وفور دیده می‌شود. با این حال وقتی صبحت از زراعت درخت صنوبر و درآمدزایی از آن به منظور دستیابی به چوب و دیگر فواید آن می‌شود، باید خصوصیات و ویژگی‌های یک زمین مطلوب و دیگر عوامل پرورش درخت صنوبر را فراهم سازید.

زمین مناسب اولین قدم برای شروع کاشت درخت صنوبر است که باید دارای ویژگی‌های زیر باشد:

  1. – بدون شیب یا بسیار کم
  2. – دسترسی و داشتن امکانات آبیاری
  3. –  عدم سنگلاخی، باتلاقی و ماندابی بودن
  4. – عدم وجود بقایای گیاهی و علف‌های هرز
  5. – سطح آب زیرزمینی به‌ویژه در فصول زراعی پایین‌تر از ۲ متر باشد.

بعد از انتخاب زمین مناسب، اولین نیاز اصلی کاشت درخت صنوبر، آب مورد نیاز است. درخت صنوبر از جمله گونه‌های رطوبت‌پسند بوده که در خاک‌های آبرفتی، حاشیه رودخانه‌ها و کانال‌های آبیاری با جریان آب سرد و خنک به خوبی رشد می‌کند. آب درخت صنوبر براساس سطح و عمق زمین از نیم تا پنج متر متغییر خواهد بود. همچنین آبی که در زراعت درخت صنوبر استفاده می‌شود باید شوری کم و pH آن بین هفت تا هشت باشد.

نیاز آبی صنوبرها براساس منطقه‌ی کشت متفاوت است، با این حال معمولاً برای نهالستان‌ها و کشت‌های انبوه چهار تا پنج روز و برای درختان بزرگ و چند ساله بین هفت تا هشت روز یک‌بار می‌تواند مناسب باشد.

عامل بعدی که در زراعت درخت صنوبر تاثیرگذار است، انتخاب خاک مناسب با استانداردها و ويژگي‌هاي مطلوب يك خاك زراعي خواهد بود، که عبارتند از:

  1. – دارای ترکیبی از عناصر مختلف و مغذی برای برآورده کردن نیازهای گیاه
  2. – سبک و نفوذپذیر
  3. – بافت یکنواخت با نسبتی مناسب از ذرات رس و سیلت

توجه داشته باشید که خاک‌های متراکم، دارای ساختار بد با سنگ‌های درشت برای صنوبرکاری مناسب نیستند.

چوب صنوبر

عامل بعدی و اصلی‌ترین اقدام که باعث یک کاشت موفقیت‌آمیز و تضمین رشد و سلامت درخت خواهد شد، تامین رطوبت کافی و مواد غذایی مورد نیاز در خاک است. بنابراین تهویه مناسب خاک باید به عنوان یک عامل ضروری همواره برای زراعت درخت صنوبر مدنظر قرار گرفته شود.

کودهای شیمیایی به خصوص‎‌ با ترکیب ازت، فسفر و پتاس، به عنوان مؤثرترین کود برای کاشت درخت صنوبر به حساب می‌آید.

توجه داشته باشید که میزان و مقدار مصرف کود بسته به سن، نوع و وضعیت خاک متفاوت است.

مزایای کاشت درخت صنوبر

بارزترین ویژگی کاشت درخت صنوبر این است که بسته به گونه و انواع مختلف، شرایط آب‌وهوایی متفاوتی را می‌پسندند و در بیشتر مناطق ایران قابل کاشت هستند. با این حال برای تولید چوب بیشتر، بهتر است در مناطق گرم و کویری کاشته نشوند، زیرا این درخت به گرمای شدید حساس بوده و آب‌های گرم را نمی‌پسندد. همچنین مناطق با بادهای شدید نیز می‌تواند در رشد و سلامت گیاه محدودیت ایجاد کند. از دیگر مزایایی کاشت درخت صنوبر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. – رشد سریع‌ و دوره‌ی بهره‌برداری کوتاه‌ مدت
  2. – توانایی سازگاری با شرایط مختلف
  3. – قابلیت کاشت در اراضی کم‌بازده و کوچک
  4. – قابلیت کاشت به صورت ردیفی، تک‌ درخت و توده‌ای
  5. – حفاظت از حاشیه‌های آبی در هنگام وقوع سیلاب
  6. – جلوگیری از فرسایش و هدر رفت خاک
  7. – امكان كاشت همزمان با محصولات زراعی مانند گندم، جو، سیب‌زمینی، یونجه، گوجه‌فرنگی، هندوانه، باقلا و…
  8.  – سهولت تکثیر
  9. – کاربرد گسترده در صنایع کوچک و بزرگ
  10. –  جلوگیری و کاهش سرعت باد، در نتیجه افزایش تولید محصولات باغی و زراعی
  11. –  استفاده از شاخ و برگ درختان جوان صنوبر به منظور خوراک دام
  12. – تولید چوب‌های کم قطر برای استفاده در تولید تخته فیبر، نئوپان و کاغذ
  13. – تولید چوب‌های قطور به منظور استفاده در صنایع کبریت‌سازی، صنایع روکش، تخته لایه، مبلمان و…
  14. – تولید چوب تیری و ساختمانی برای تیرهای برق و مخابرات و…
  15. – افزایش تولید هوای پاک و تنوع زیست‌محیطی
  16. – خاصیت درمانی میوه درخت صنوبر مانند درمان ورم کلیه، اختلالات ریوی و…

میزان هزینه و سود کاشت درخت صنوبر

میزان هزینه و سود حاصل از کاشت صنوبر، به نوع بذر اولیه، گونه درخت، متراژ زمین و تجهیزات آن بستگی دارد. عمده‌ترین هزینه در راه‌اندازی کاشت صنوبر، خرید یا اجاره بلندمدت زمین زراعی بوده که به‌طورمعمول، مناسب‌ترین متراژ برای راه‌اندازی تولید درخت صنوبر، حداقل ۱۰۰ متر و حداکثر یک هکتار است.

اگر بخواهیم قیمت زمین را فاکتور بگیریم، میزان سرمایه اولیه برای راه‌اندازی شغل کاشت درخت صنوبر بین ۴۰ تا ۱۰۰ میلیون متفاوت خواهد بود.

توجه داشته باشید که قیمت نهال اولیه درخت صنوبر با توجه به نرخ ارز در نوسان بوده با این حال یک نهال صنوبر از ۲ هزار ۵۰۰ تومان شروع می‌شود و قیمت تقریبی فروش هر کیلو چوب صنوبر ۹ هزار  و ۵۰۰ تومان است. (در طرح توجیهی کاشت درخت صنوبر، کلیه هزینه‌های اولیه، تجهیزات، سرمایه‌گذاری و سودهی به نرخ روز ارائه شده است.)

توجه داشته باشید که نهال‌‌ها به راحتی ریشه می‌گیرند و می‌توانید با قلمه آن را تکثیر کنید. معمولاً بعد از یک‌سال که حداقل ۱۷۰ سانتی‌متر رشد کردند، از هر نهال ۸ قلمه صنوبر می‌توانید داشته باشید.

به‌طورمعمول هزينه كاشت صنوبر در هر هكتار بین ۵۵ تا ۷۰ میلیون تومان برای سال اول و در سال دوم هزينه نگه‌داري و كودپاشي هر هكتار بالغ بر ۵ میلیون تومان است.

به خاطر‌داشته باشید که برای شروع کاشت درخت صنوبر می‌تواند از تسهیلات سازمان‌های مرتبط و کمک‌های بالاعوض به صنوبرکاران برخوردار شوید. همچنین برخی از استان‌ها برای حمایت از این صنعت، نهال و تسهیلات را بدون سود در اختیار کارآفرینان قرار می‌دهند.

درخت صنوبر

درآمدزایی از طریق زراعت درخت صنوبر

درآمدزایی از طریق کاشت درخت صنوبر به فضا، نوع درخت و همچنین کاربرد آن بسیار بستگی دارد.

با این‌حال در حال حاضر هر مترمكعب چوب صنوبر تا ۷۰۰ هزار تومان توسط كارخانه‌هاي مختلف خریداری می‌شود. همچنین هر هکتار صنوبرکاری بین  ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان سود خالص در پی‌دارد.

این درحالی است که به‌طور تقریبی از هر هکتار ۲۰ تا ۳۰ مترمكعب چوب برداشت مي‌شود که برای تولیدکننده بسیار صرفه‌ی اقتصادی دارد.

تجهیزات مورد نیاز برای کاشت درخت صنوبر

درخت صنوبر را می‌توان به دو روش خزانه‌داری و فروش چوب در بازار عرضه کرد. اگر قصد دارید که محصول خود را به صورت چوب به بازار عرضه کنید باید نهال‌ها را در فاصله ۳×۱ بکارید. در این حالت نیازی به سرکشی دائمی نیست و می‌توانید به زراعت درخت صنوبر به عنوان شغل دوم یا سوم نگاه کنید.

اما اگر قصد دارید که نهال‌ها را به صورت خزانه‌داری ارائه دهید، باید از آن‌ها روزانه مراقبت کرده و به عنوان شغل اصلی به آن نگاه کنید. (در طرح توجیهی کاشت درخت صنوبر به‌طور کامل در مورد فرآیند تولید و محصولات نهایی توضیحات ارائه شده است.)

فارغ از این‌که هدف شما از کاشت درخت صنوبر و محصول نهایی چیست؟ باید تجهیزات زیر را جهت اجرای طرح توجیهی کاشت درخت صنوبر و زراعت چوب صنوبر فراهم سازید:

  1. – نهال صنوبر
  2. – کود
  3. – تراکتور
  4. – دیسک شخم‌زن
  5. – بیل
  6. – اره

نیاز بازار ایران به کاشت درخت صنوبر

در دنیا هر ساله نزدیک به ۱۳ میلیون هکتار از سطح جنگل‌ها کاسته و تبدیل به محیط‌های شهری- صنعتی می‌شود، که باعث از بین رفتن تنوع زیستی، تخریب خاک، انتشار وسیع گاز کربنیک و آلودگی‌ هوا خواهد شد. از طرفی دیگر امروزه تقاضا برای محصولات چوبی و کاغذ به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه رو‌به افزایش است. به‌همین‌خاطر ورود به کاشت درخت صنوبر  علاوه بر کاهش آلودگی‌های زیست محیطی به ویژه آلودگی ناشی از سرب نیاز کشور به چوب را به خوبی برطرف می‌سازد.

پرورش صنوبر

در حال حاضر ایران به حدود ۱۴ میلیون مترمکعب به چوب نیاز دارد که تنها ۵ تا ۶ میلیون مترمکعب آن از منابع داخلی تأمین می‌شود. که این مقدار، سالانه از ۸۰۰ هزار مترمکعب چوب جنگل‌ها، ۵/۲ میلیون مترمکعب از زراعت چوب و باغات کشور و ۵/۲ میلیون مترمکعب از واردات فراهم می‌شود.

به همین‌جهت برای فراهم و مهیا کردن نیاز مبرم چوب در کشور، باید با تولید محصولات مقاوم به‌ویژه صنوبر که در مناطق مختلف آب و هوایی کشور سازگار بوده و در کمترین زمان رشد می‌کند، برطرف شود.

بازار هدف و مشتریان درخت صنوبر

پیدا کردن بازار هدف و مشتری در راه‌اندازی هر شغلی به ویژه در کاشت درخت صنوبر یکی از دغدغه‌های کارآفرین‌ها است. با این حال‌ درخت صنوبر جز آن دسته مشاغلی است که از رشد کردن نهال و رسیدن آن به ۱۷۰ سانتی‌متر قابلیت فروش آن آغاز تا زمانی که تبدیل به درختی تنومند و آماده در صنعت چوب‌سازی شود، ادامه خواهد داشت.

معمولاً کارخانه‌های مختلف از جمله صنایع سلولوزی، کارخانه و کارگاه‌های نجاری از محصول شما حمایت می‌کنند. همچنین اگر قصد خزانه‌داری داشته باشید، افرادی که قصد ورود به این شغل دارند، صد درصد به سراغ‌تان می‌آیند.

توجه داشته باشید که در این شغل پرسود شما می‌توانید از خاک‌اره‌هایی که در هنگام برش صنوبر به دست می‌آید، نیز استفاده کرده و آن‌ها را به مشتریان خواهان به ویژه صنعت MDF بفروشید.

این نکته را فراموش نکنید که اگر شما به این کسب و کار به عنوان یک سرمایه‌گذاری بلندمدت نگاه می‌کنید و برای آن برنامه‌ریزی کرده‌اید، پس علاوه بر تأمین نیازهای بازار داخلی می‌توانید وارد عرصه صادرات شده و بازار کشورهای همسایه مانند عراق، پاکستان، افغانستان، ترکیه، آذربایجان و … را نیز پوشش دهید.

برای ورود به بازار صادرات حتماً باید مجوز‌های لازم را داشته باشید. برای این‌کار باید به وزارت جهاد کشاورزی شهر محل سکونت مراجعه و با پر کردن فرم مجوز صادرات کالاهای کشاورزی و مشخص ساختن نوع محصول، کارت صادرات را دریافت کنید.

طرح توجیهی کاشت درخت صنوبر نگارش ۱۴۰۲

همان‌طور که در مطلب نیز اشاره کردیم، در طرح توجیهی کاشت درخت صنوبر شما صفر تا صد کلیه مراحل و فرآیند از زراعت تا صادرات این گیاه پرسود را به خوبی می‌آموزید. در این طرح به طورکامل به موارد زیر پرداخته شده است:

  1. – محیط و شرایط کشت
  2. – برآورد میزان سرمایه‌گذاری اولیه، هزینه تجهیزات و سودآوری
  3. – میزان درآمد و فروش براساس سرمایه اولیه
  4. – میزان سود پیش‌بینی شده
  5. – هزینه خرید نهال و کود
  6. – دوره برگشت سرمایه
  7. – تجهیزات و نیروی کار مورد نیاز
  8. – هزینه‌های مصرفی و ثابت
  9. – شناسایی بازار فروش و استراتژی تبلیغات
  10. – مجوزهای لازم برای راه‌اندازی و صادرات
  11. – شرایط دریافت تسهیلات و نهال رایگان

سخن پایانی

همان‌طور که بارها در مطلب اشاره شد، ورود به کاشت درخت صنوبر نه تنها باعث ایجاد یک شغل دائمی، مطمئن و پرسود می‌شود، بلکه از تأمین غذای دام تا فراهم کردن نیاز چوب کشور را دربرمی‌گیرد.

توجه داشته باشید شما با انتخاب محصول نهایی درخت صنوبر می‌توانید این شغل را به عنوان یک حرفه ثابت یا فعالیت در کنار حرفه‌ای اصلی خود داشته باشید. همچنین می‌توانید با دریافت تسهیلات و حمایت‌ از طرف سازمان‌های مرتبط، ورود و سرمایه‌گذاری را به سهولت انجام دهید.

به خاطر داشته باشید که در طرح توجیهی کاشت درخت صنوبر شما می‌توانید علاوه بر درآمدزایی، از خروج ارز جلوگیری کرده و نیاز بازار چوب ایران را برطرف سازید.

خرید طرح توجیهی درخت صنوبر ۲ هکتار نگارش  ۱۴۰۳ word+pdf

برای تهیه طرح توجیهی کلیک کنید

خرید طرح توجیهی درخت صنوبر ۱۰ هکتار نگارش  ۱۴۰۳ word+pdf

برای تهیه طرح توجیهی کلیک کنید

۴.۴/۵ - (۵۵ امتیاز)