طرح توجیهی گلخانه خیار سال ۱۴۰۳ (word+pdf)

گلخانه خیار

نرخ بالای رشد جمعیت از یک طرف و همچنین کاهش اراضی کشاورزی حاصلخیز به علت توسعه شهرنشینی و مناطق صنعتی، ضرورت استفاده بهینه از امکانات موجود را دو چندان کرده است. افزایش تولید محصولات کشاورزی نظیر خیار از دو روش امکان‌پذیر است. روش اول، افزایش سطح زیر کشت و روش دوم، افزایش عملکرد محصول در واحد سطح خواهد بود. روش اول به علت دلایل گفته شده، امکان‌پذیر نبوده و لذا باید از تکنولوژی‌های جدید برای افزایش میزان تولید در واحد سطح استفاده کرد. تولید صیفی‌جات از جمله خیار به صورت گلخانه‌ای، یکی از مصادیق تولید بیشتر در سطح کمتر است. طرح توجیهی گلخانه خیار یک روش مفید و عالی در جهت بررسی و ارزیابی علمی این کسب و کار است.

برای دانلود طرح توجیهی گلخانه خیار نگارش ۱۴۰۳ کلیک کنید

به طور کلی، هدف از طراحی این طرح، تأیید و بررسی پروژه گلخانه خیار از نظر اقتصادی و همچنین میزان امکان‌پذیر بودن این کسب و کار خواهد بود. هر یک از انواع طرح‌های توجیهی یک پروسه چند مرحله‌ای هستند و به میزان پتانسیل گسترش و توسعه پروژه، ویژگی‌های کلیدی فنی، اقتصادی و آنالیز فرضیه‌ها می‌پردازند. در واقع طرح توجیهی در زمانی که اجرای یک کسب و کار امکان‌پذیر باشد و مفاهیم آن به طور کامل مشخص شده باشند، اجرا خواهد شد.

مراحل و کاربرد طرح توجیهی کشت خیار گلخانه‌ای

به طور معمول، طرح‌های توجیهی برای دریافت مجوزهای لازم و اخذ وام و تسهیلات و یا گرفتن زمین از سازمان منابع طبیعی خریداری می‌شود. همچنین این طرح‌ها برای استفاده‌های علمی، مطالعه مالی و آگاهی از میزان درصد سود و سرمایه نیز کاربرد دارند. طرح توجیهی گلخانه خیار دارای چند مرحله اصلی بوده که سرمایه‌گذاران در زمان شروع فعالیت و راه‌اندازی این کسب و کار باید از این مراحل اطلاع کافی داشته باشند. هر یک از این مراحل برای مالک پروژه ارزش ویژه‌ای داشته و بعد از جمع‌آوری اطلاعات در زمینه شروع کسب و کار گلخانه خیار، در جهت اجرای طرح توجیهی باید از مراحل زیر عبور کرد:

  • مرحله اول: در این مرحله به اثربخشی فنی و اقتصادی پروژه پرداخته می‌شود. مطالعه کافی در این زمینه بسیار موثر خواهد بود. بعد از آن، پروژه نیازمند پیکربندی و تدوین بوده و باید عواملی نظیر میزان سرمایه‌گذاری و قلمرو پروژه، کیفیت، انواع هزینه و مدت زمان لازم برای اجرای طرح، مورد بررسی قرار گیرد. چنانچه با تمام این موارد، توصیف طرح توجیهی امکان‌پذیر و بهینه باشد، می‌توان از کارآمد بودن و بهره‌وری پروژه اطمینان حاصل کرده و سرمایه‌گذاری و استفاده از نیروی انسانی در این پروژه توجیه اقتصادی خواهد داشت.
  • مرحله دوم: در مرحله بعدی باید میزان خطر و ریسک‌های طرح را مشخص کرده و درجه عدم اطمینان مربوط به آن نیز تعیین شود. استراتژی‌های بسیاری برای کاهش ریسک پروژه در طرح توجیهی گلخانه خیار وجود داشته که صاحبان کسب و کار می‌توانند در مواقع لزوم از آن‌ها استفاده نمایند.
  • مرحله سوم: برنامه‌ریزی برای مراحل اجرایی طرح، تهیه برنامه پایه، کنترل، نظارت و گزارش‌گیری نحوه اجرای پروژه و اجرای طرح مدیریتی در عملیات در این مرحله قرار گرفته که در نظر گرفتن تمامی این موارد نیز الزامی خواهد بود.

گلخانه بزرگ خیار

سرمایه اولیه مورد نیاز برای گلخانه خیار

اولین سوالی که به ذهن هر سرمایه‌گذاری می‌رسد، میزان سرمایه مورد نیاز برای شروع کسب و کار است. میزان سرمایه اولیه برای کشت خیار گلخانه‌ای، به اندازه گلخانه و روش کشت بستگی دارد. درصورتی که روش کشت هیدروپونیک انتخاب شود، به سرمایه بیشتری نیاز خواهد بود. زیرا در این نوع روش کشت تمامی سیستم‌های مورد استفاده برای دما، نور و رطوبت در گلخانه کاملا اتوماتیک و مکانیزه هستند.

شاید رقم سرمایه مورد نیاز برای راه‌اندازی گلخانه خیار، قابل توجه باشد ولی با برداشت حجم زیادی از این صیفی‌جات در دوره‌های متمادی، بازگشت سرمایه در مدت زمان کوتاهی اتفاق می‌افتد. با توجه به ظرفیت هر گلخانه، سرمایه اولیه مورد نیاز برای آن نیز تغییر کرده و کارشناسان در طرح توجیهی گلخانه خیار، با توجه به تمامی این موارد، سرمایه اولیه مورد نیاز را محاسبه می‌کنند.

هزینه‌های مربوط به راه‌اندازی گلخانه خیار

یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین مولفه‌ها در راه‌اندازی یک گلخانه خیار، بخش هزینه‌ها است. این بخش نیاز به دقت بسیار بالایی داشته و از مواردی زیادی تشکیل می‌شود. یکی از انواع هزینه، هزینه زمین و یا اجاره گلخانه است. به طور کلی، گلخانه‌ها از مقیاس کوچک تا بزرگ تاسیس شده و هر مقیاس نیازمند زمین‌هایی با متراژ متفاوت و از هزار متر به بالا خواهد بود. در واقع حداقل متراژ زمین برای راه‌اندازی گلخانه، هزار متر مربع است. از دیگر هزینه‌های راه‌اندازی گلخانه می‌توان به هزینه آب، سوخت مصرفی، برق، هزینه تعمیر و نگهداری تجهیزات و دیگر انواع هزینه اشاره کرد.

سرمایه‌گذاران باید هر یک از این هزینه‌ها را به طور متوسط برای شروع کار در نظر بگیرند. با از قلم افتادن هر یک هزینه‌ها، مشکلاتی برای سرمایه‌گذاران به وجود می‌آید و برای جلوگیری از بروز مشکلات و عواقب جبران‌ناپذیر آن‌ها، پیشنهاد می‌شود که از طرح توجیهی گلخانه خیار استفاده گردد. زیرا این طرح با دانش و تخصص بسیار بالایی نگارش شده و تمامی جزئیات مربوط به هزینه‌ها در آن محاسبه و ذکر شده است.

طرح توجیهی گلخانه خیار برای اخذ تسهیلات و مجوز

با نگارش و تدوین درست طرح توجیهی پرورش خیار گلخانه‌ای، در نهایت پروژه موفقیت‌آمیز خواهد بود. برای اخذ مجوز و دریافت وام و تسهیلات بانکی، نیاز به ارائه طرح توجیهی بوده و درصورت نامناسب بودن طرح، توسط کارشناسان سازمان‌های مربوطه و بانک‌ها رد شده و مجوز و تسهیلات به سرمایه‌گذار اعطا نخواهد شد.

در واقع سرمایه‌گذاران باید برای اخذ مجوزهای لازم و پروانه شروع به کار، این طرح توجیهی را به وزارت صمت و دیگر سازمان‌ها ارائه دهند. کارشناسان باتجربه، طرح توجیهی را به طور کامل بررسی کرده و در صورت کامل بودن، مجوزهای لازم به سرمایه‌گذار اعطا خواهد شد. همچنین در طرح توجیهی باید موارد مربوط به هزینه و درآمد کاملا بررسی شده و مشخص باشد. زیرا در این موارد توسط کارشناسان بانک بررسی شده و اگر طرح توجیهی گلخانه خیار نتواند توجیه اقتصادی خوبی ارائه دهد، توسط آن‌ها رد خواهد شد.

کشت خیار گلخانه ای

میزان سود دهی در طرح توجیهی گلخانه خیار

تولید خیار به عنوان یکی از پراستفاده‌ترین انواع صیفی‌جات، در حدود ۶۰ تا ۷۰ روز بعد از جوانه‌زنی شروع خواهد شد. خیارهای گلخانه‌ای به سرعت به بار نشسته و به همین دلیل، رسیدن به سود در این حرفه، سریع و در همان سال ابتدایی راه‌اندازی پروژه اتفاق می‌افتد. تأسیس گلخانه معمولاً یک پروژه سودآور به حساب آمده، به طوری که می‌توان از یک گلخانه کوچک ۱۰۰۰ متر مربعی می‌توان در حدود ۵۰ تن خیار برداشت کرد. تخمین سود نیز به عوامل مختلفی نظیر مقیاس زمین گلخانه، روش کاشت، نوع تجهیزات و غیره بستگی دارد. در صورتی که افراد به دنبال احداث گلخانه خیار هستند، می‌توانند طرح توجیهی گلخانه خیار را به صورت سفارشی تهیه نمایند. در این طرح سود فرد با استفاده از روش‌های کاملاً علمی و دقیق توسط کارشناسان باتجربه پیش‌بینی می‌شود.

تجهیزات مورد نیاز برای پرورش خیار گلخانه‌ای

یکی از موضوعات مهم در طرح‌های توجیهی نظیر طرح توجیهی گلخانه خیار، توجه به زیرساخت‌های مورد نیاز و توجه به تجهیزات لازم است. اسکلت و پوشش گلخانه از جمله ملزومات اولیه بوده که اسکلت اغلب از متریال فلزی و یا چوب ساخته می‌شود. بر روی این اسکلت یک پوشش از جنس پلاستیک عایق UV کشیده شده که سقف و دیوارها را به طور کامل می‌پوشاند. تجهیزات مورد نیاز هر گلخانه خیار به شرح زیر است:

  1. برق اضطراری و ژنراتور
  2. سیستم گرمایشی مناسب مانند هیترهای کابینتی، بخاری‌های آتش درون و انواع هیتر برقی
  3. سیستم روشنایی مناسب نظیر لامپ‌های فلورسنت یا لامپ جیوه‌ای
  4. تجهیزات مه‌پاش از جمله رطوبت‌ساز دیسکی، رطوبت‌ساز پروانه‌ای و رطوبت‌ساز التراسونیک
  5. سیستم آبیاری قطره‌ای
  6. ابزار کنترل و تجهیزات مربوط به تنظیم سنسورهای دما و رطوبت
  7. سیستم مناسب برای تهویه نظیر هواکش و فن تهویه

شرایط لازم برای گلخانه خیار در طرح توجیهی

یکی از موارد مهم در طرح توجیهی پرورش خیار گلخانه‌ای، توجه به شرایط مطلوب برای پرورش این محصول است. دما، رطوبت و نور در پرورش خیار تأثیر بسیاری دارد. دمای مناسب برای رشد خیارهای گلخانه‌ای، در حدود ۲۲ تا ۲۷ درجه سانتی‌گراد است. در صورتی که دمای گلخانه به زیر ۱۵ درجه سانتی‌گراد و یا بالاتر از ۳۲ درجه سانتی‌گراد برسد، تمامی بوته‌های خیار از بین می‌روند. بنابراین ایده‌آل‌ترین دما برای گلخانه‌های خیار در طول روز ۲۵ درجه سانتی‌گراد و در طول شب، ۲۰ درجه سانتی‌گراد خواهد بود.

از دیگر شرایط مهم در پرورش خیار و گل‌دهی بوته‌ها، نور است. شدت نور مورد نیاز برای گلخانه‌های خیار برابر با ۱۰۰۰ لوکس بوده که این میزان نور باید به مدت ۱۲ تا ۱۶ ساعت در روز برای بوته‌ها فراهم شود. نور مورد نیاز برای بوته‌های خیار، توسط لامپ‌های فلورسنت و یا لامپ‌های جیوه‌ای تأمین خواهد شد. همچنین با توجه به طرح توجیهی گلخانه خیار، در رابطه با رطوبت باید در نظر داشت که بهترین رشد و گلدهی بوته‌های خیار در رطوبت ۷۰ درصد اتفاق می‌افتد.

هزینه کاشت خیار گلخانه ای

فرآیند کاشت خیار در گلخانه با توجه به طرح توجیهی

تدوین طرح توجیهی راه‌اندازی گلخانه خیار با توجه به نوع و روش کاشت بذر صورت می‌گیرد. کاشت بذر این گیاه در گلخانه به دو صورت کاشت مستقیم در خاک و روش هیدروپونیک انجام خواهد گرفت. برخی از سرمایه‌گذاران برای پرورش خیار از روش هیدروپونیک استفاده می‌کنند که این روش موجب صرفه‌جویی در مصرف انرژی و عملکرد بهتر در گل‌دهی خیار خواهد شد. در روش هیدروپونیک، ریشه گیاه خیار به جای قرار گرفتن در خاک، در یک محصول خاص قرار گرفته و رشد می‌کند.

این محصول خاص و مغذی، تمامی مواد مورد نیاز برای رشد گیاه را تأمین کرده و موجب جوانه زدن و رشد سریع‌تر گیاه خواهد شد. بعد از جوانه زدن و سبز شدن بذرها، گیاه برای انتقال به بستر خاک گلخانه آماده خواهد بود. البته در روش هیدروپونیک، بذرهای سبز شده به بستر آبی منتقل می‌شوند. فاصله کاشت بذرها در هر ردیف بستر خاکی باید بین ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر باشد. همچنین توصیه می‌شود، در بین ردیف‌ها فضای حداقلی ۸۰ تا ۱۰۰ سانتی‌متر وجود داشته باشد.

توجیه اقتصادی طرح توجیهی گلخانه خیار

حرکت کره زمین در حال حاضر به گونه‌ای است که به سمت کم آبی رفته و محدودیت‌های فصلی منجر به عدم کارایی کشاورزی به سبک سنتی در شرایط مختلف شده است. دلایل زیادی برای موجه بودن طرح توجیهی گلخانه خیار و راه‌اندازی این شغل، از نظر اقتصادی وجود داشته که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موانع موجود بر سر راه روش‌های قدیمی کشاورزی و همچنین کمبود محصول در فصول سرد سال اشاره کرد. در ضمن هرچه مقیاس گلخانه بزرگتر باشد، می‌تواند در زمینه صادرات محصول نیز فعالیت کرده و خیار را به کشورهای منطقه صادر کند. در نتیجه علاوه بر سودآوری بیشتر، یک نوع ارزآوری نیز برای کشور محسوب می‌شود.

خیار گلخانه ای

مشکلات راه‌اندازی کسب و کار گلخانه خیار

همانطور که مشخص است، خیار یکی از صیفی‌جات پرمصرف در کشور ایران و سراسر دنیا است. به همین دلیل گروه از سرمایه‌گذاران با تصور اینکه احداث گلخانه، کاملاً بدون ریسک و امن خواهد بود، وارد این مسیر شده و متحمل ضررهای مالی بسیاری شده‌اند. ناتوانی در شناخت بازار هدف، هزینه‌های سنگین تعمیر و همچنین سرویس تجهیزات به کار رفته در گلخانه، از جمله مشکلاتی هستند که بسیاری از سرمایه‌گذاران این حوزه با آن روبه‌رو شده و کارآفرینان را به دلسردی کشانده است. راه اصلی مقاله با این مشکلات و چالش‌ها، استفاده از یک طرح توجیهی مناسب و اتخاذ تصمیم‌ها و رویکردهای صحیح در هر مرحله کسب و کار است. در واقع اتخاذ چنین تصمیماتی، به داشتن یک طرح توجیهی راه‌اندازی گلخانه خیار سفارشی و تدوین شده برمی‌گردد.

دانلود طرح توجیهی گلخانه خیار سال ۱۴۰۳

برای تهیه طرح توجیهی کلیک کنید

سفارش نگارش طرح توجیهی پرورش خیار گلخانه‌ای

در طرح توجیهی پرورش خیار گلخانه‌ای، انواع شاخص‌های مهم نظیر شاخص‌های مالی به طور کامل تنظیم می‌شوند، به طوری که طرح کاملاً توسط کارشناسان وزارت صنعت معدن و تجارت و دیگر سازمان‌های مربوطه تأیید خواهد شد. تدوین طرح توجیهی به عنوان اولین چالش پیش روی سرمایه‌گذاران بوده که در صورت تدوین نامناسب آن، مشکلات عدیده‌ای به دنبال دارد. سیکاطرح به عنوان یکی از شرکت‌های تدوین‌کننده طرح‌های توجیهی، طرح توجیهی گلخانه خیار را با بهترین کیفیت و دقیق‌ترین جزئیات برای صاحبان کسب و کار تدوین می‌کند. طرح‌های سفارشی نوشته شده توسط این شرکت، از ۵ ماه خدمات پشتیبانی رایگان برخوردار بوده و همچنین سفارش‌دهندگان می‌توانند قبل از نهایی کردن سفارش خود، یک جلسه مشاوره رایگان با کارشناسان و مشاوران با تجربه این شرکت داشته باشند.

۴.۶/۵ - (۹ امتیاز)

آنچه میخوانید

حساب کاربری

آخرین مقالات

ورود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *